Návod, ako vyrobiť habarku z vianočného stromčeka

Naučil ma to kedysi dávno starký. Na výrobu habarky môžete použiť vrcholček smrekového, jedľového alebo i borovicového stromčeka. Druh nehrá rolu, skôr dĺžka koncového výhonu a hrúbka a množstvo vetvičiek v prvom uzle.

Ako vybrať správny vrcholec stromčeka

  1. Dĺžka koncového výhonku má byť taká, aby vám habarka sedela dobre v ruke a stačila na dno hrnca či inej nádoby. Príliš krátke či zrezané koncové výhonky sú nepoužiteľné.
  2. Vetvičky v prvom uzle zhora vyrastali čo najviac v jednej rovine.
  3. Vetvičky sú usporiadané pravidelne a sú viac menej rovnako hrubé.

Postup

  1. Odrežte pílkou alebo odstrihnite záhradníckymi nožnicami vrcholček stromčeka tesne pod prvým uzlom.
  2. Skráťte vetvičky v prvom uzle asi na polovicu.
  3. Hrubším a pevnejším drôtom omotajte hlavný výhon tak, aby drôt pevne držal. Postupne obtáčajte drôt okolo jednotlivých vetvičiek, pričom sa ním vždy vráťte k hlavnému výhonu, otočte okolo neho a opatrne vetvičku priťahujte k hlavnej stonke. Teraz vlastne určujete uhol jednotlivých „nožičiek“ habarky. Dajte tiež pozor, aby vetvičky boli pravidelne usporiadané. Tak, ako to teraz drôtom zafixujete, neskôr zaschne a ostane v tej polohe natrvalo.
  4. Uhlaďte nožíkom alebo záhradníckymi nožnicami spodnú plochu rezu.
  5. Odložte a nechajte istý čas vyschnúť. Ak by ste kôru lúpali robili za čerstva, príliš to lepí, ak neskoro, je zas taká prischnutá, že to ide ťažko.
  6. Po pár týždňoch odstráňte drôt.
  7. Nožíkom odstráňte kôru s ihličím. Záležať si dajte i na ohyboch.
  8. Zrežte vetvičky na konečnú dĺžku.
  9. Spodok habarky i vetvičky zarovnajte do hladka.
  10. Jemným brúsnym papierom celú habarku vyhlaďte.

Vlastnoručne vyrobenú habarku môžete využiť aj ako darček.

Príjemnú prácu praje

Monika

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *