Šalát s mrkvou a púpavovými listami

Bezlepkový, bezlaktózový
2 klasické porcie šalátu

 

2 – 3 listy ľadového šalátu
1 ks mrkva

10 – 15 ks rýchlených púpavových listov

Rýchlené púpavové listy, predpestované pod tmavým kvetináčom, majú svetlú farbu. Chuťovo sú jemnejšie, menej horké a krehkejšie ako tie nazbierané na záhrade alebo v prírode. 

Ako na to, sa dozviete tu:    https://www.monikineburinarium.sk/pupava-rychlena-pod-tmavou-nadobou-je-krehkejsia-a-menej-horka/

Púpavové listy sú pomere horké. Ak nemáte radi túto chuť, tak ako ani ja, pridávajte ich do šalátov a jedla iba v malom množstve.

Postup: Listy šalátu opláchnite a v rukách natrhajte na menšie kúsky, vložte do misky. Mrkvu očistite, nastrúhajte a nasypte na šalát. Púpavové listy opláchnite, pokrájajte na drobno a nasypte do misky ako posledné. Zalejte zálievkou. 

Zálievka
½ PL aceto balsamico
½ PL sójová omáčka Tamari alebo Kikoman
½ PL olej

Všetky ingrediencie zmiešajte a pokvapkajte nimi šalát. Môžete prizdobiť pažítkou.

Základom tohto šalátu je ľadový šalát, mrkva a púpavové listy.
Púpavové listy pestované v tme sú bledé, krehké a menej horké, preto sú v kuchyni lepšie použiteľné. Ako na to, sa dozviete tu:  Púpava rýchlená pod tmavou nádobou je krehkejšia a menej horká
Posekané púpavové listy nasypte na ľadový šalát potrhaný na menšie kúsky a nastrúhanú mrkvu. Pri konzumovaní zmiešajte.

Podávajte s pečivom ako ľahký obed či večeru, prípadne ako prílohu ku klasickému obedu.

Dobrú chuť! 🙂

Monika

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *