Spoznajte bukové semenáče a ochutnajte ich v jedle

To, že sa dajú konzumovať mladé bukové listy, sme sa na poznávačkách v teréne učili na univerzite, čo už bolo dosť dávno. Ale to, ako vypadajú a chutia bukové semenáče, som sa dozvedela až oveľa neskôr, na poznávačke jedlých divých rastlín s Bartekom Dobrodejom.

Ich chuť a „konzistencia“ ma milo prekvapili. Oproti mladým jedlým listom sú mäsitejšie a pod zubami sa ľahko rozhryzú. Ich chuť pripomína bukvice, čiže je príjemne „oriešková“. Niet div, veď vlastne ide o vyrastené  a premenené vnútra bukvíc.

Ako ich spoznáte?

Hľadajte ich pod bukmi, podľa roku a nadmorskej výšky v apríli až máji. V lesoch okolo Bratislavy rastú približne v čase, keď rastie aj medvedí cesnak, čo je zvyčajne v apríli.

Ide o dva široké až okrúhle listy bez špičky stojace proti sebe, ktoré vyrastajú na tenkej stonke asi dva centimetre nad zemou. Zbierajte ich, keď lístky majú priemer asi dva centimetre a stonka pokračuje púčikom až krátkym výhonkom smerom hore.

Farba listov je z vrchnej strany sýtozelená, zo spodnej belavá – „strieborná“. 

Pri zbere ich nemusíte vyťahovať zo zeme, stačí ich „odštipnúť“ nad zemou.

Použiť ich môžete napríklad do šalátov, bagiet, na chleba alebo pizzu. Keďže rastú tesne nad zemou, poriadne ich opláchnite 🙂 Jednoduchý recept na sýte raňajky či večeru nájdete tu:

Lahodné bukové semenáče s vajíčkom a anglickou slaninkou vo výdatných raňajkách alebo večeri

Písmená BS označujú bukový semenáč.

© Monika Králová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *